FILMMAKERS / CHANGEMAKERS 2017: Dokumentarfilmen og samfunnsendring

post cover

FILMMAKERS / CHANGEMAKERS 2017: Dokumentarfilmen og samfunnsendring

  • By Kari Nøst Hegseth 
  • Category: Nyheter 
  • Comments (0) 
Velkommen til
FILMMAKERS/CHANGEMAKERS

Onsdag 15. Februar på Cinemateket i Oslo

DOKUMENTARFILMEN OG SAMFUNNSENDRING

Billett 100 kr 

Dokumentarfilmen kan ha en enorm påvirkningskraft! Den kan skape stort engasjement, gi en sak man jobber og brenner for internasjonal oppmerksomhet, være en god og alternativ informasjonskilde og kan påvirke til viktige endringer i samfunnet.

Human Rights Human Wrongs 2017 inviterer deg som jobber med bistand, solidaritetsarbeid, media eller dokumentarfilm til en dag med faglig påfyll.

Denne seminarrekken vil gi deg gode eksempler og ideer til hvordan dokumentarfilm kan brukes til å skape bevisstgjøring og holdningsendringer.

Du er velkommen til å delta på alle programbolkene eller å komme og gå som du selv ønsker.

PROGRAM
(utfyllende informasjon under)

11:00-12:45 Hva er objektivitet for en klimajournalist?  (GRATIS)
Ved Andreas Ytterstad (HiOA)
12:45-13:00  Pause
13:00-14:00 Portraying the World Accurately: Constructive Journalism
Ved journalist Cathrine Gyldensted and fotojournalist Jeroen Swolfs
14:00-14:30 Servering av kaffe og croissants
14:30-15:15 Documentary as a Tool for Social Change
Ved filmskaper Femke van Velzen
15:15-16:15 Panelsamtale: Hvordan kan organisasjoner og filmskapere samarbeide for å skape samfunnsendring?
16:30-18:00 Visning av Justice for Sale
(regi: Femke & Ilse van Velzen)

 

Hva er objektivitet for en klimajournalist?

Kl 11:00 (gratis)

Trodde du det bare var Trump som utfordrer den objektive journalistikken? Også klimakrisen utfordrer objektivitetsidealet i norsk journalistikk.

Førsteamanuensis Andreas Ytterstad fra Institutt for journalistikk og mediefag ved HiOA foreleser om hvordan objektivitet forstås, på ulike måter, av klimajournalister.

Konstruktiv journalistikk og formidling (eng)

Kl 13:00

Det er lett å bli sliten av et mediebilde fylt med krig, kaos og katastrofer. Men er dette en god og riktig beskrivelse av verden? Står det egentlig så ille til som vi får inntrykk av?Konstruktiv journalistikk er en måte å jobbe og tenke formidling på som er i stadig vekst. Formålet er å gi en mer presis og balansert fremstilling av verden, ved å ta bevisste valg for å vise positiv utvikling der det forekommer.

Journalist og pioner Cathrine Gyldensted gir en innføring i hva konstruktiv journalistikk er og hvordan journalister, bistandsorganisasjoner og andre som jobber med formidling kan styrke arbeidet sitt ved å ta i bruk konstruktive elementer.

Fotojournalist Jeroen Swolfs viser utdrag fra og deler sine refleksjoner rundt bildeserien sin Streets of the Word, bestående av 200 fantastiske bilder fra verdens hovedsteder. Hans formål er å vise likheter på tvers av land, folk og kulturer for å danne en motvekt til medienes overeksponering av splittelse og motsetninger. En helt unik bildeserie som vil få deg til å se verden med nye øyne!

Dokumentaren som redskap for sosial endring (eng)

Kl 14:30

Dokumentarfilmskapere er bevisste evnen de har til å skape debatt, men hvordan kan dokumentarer brukes til å skape faktiske endringer?

Dette spørsmålet inspirerte filmskaperne Ilse og Femke van Velzen til å bruke dokumentarene deres om seksuell vold i Kongo til å bidra til mer åpenhet, større forståelse og holdningsendringer knyttet til tabubelagte temaer i kongolesiske lokalsamfunn. Så langt har over én million kongolesere sett disse filmene, takket være Mobile Cinema Foundation.

Det søstrene har fått til illustrerer hvordan filmskapere, organisasjoner og lokale sivilsamfunn kan jobbe sammen for å lage skreddersydde filmvisninger med et stekt formål. Femke van Velzen forteller om hvordan lokalsamfunn har fått utbytte av Mobile Cinema Foundation, og hvordan de bruker sine erfaringer i Kongo til å bygge ut konseptet i andre afrikanske land.

Klokken 16:30 kan du se hennes Justice for Sale (ler mer om filmen her)

Panelsamtale: Hvordan kan organisasjoner og filmskapere samarbeide for å oppnå best mulig samfunnseffekt?

Kl 15:15

I panelet: Margreth Olin (filmskaper), Femke van Velzen (filmskaper og grunnlegger av Mobile Cinema Foundation), Hollie Fifer (filmskaper og regissør av The Opposition som vises på festivalen), Jeroen Swolfs (fotojournalist), m.fl.

Om bidragsyterne

Andreas Ytterstad er førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag ved HiOA og spesialist på klimajournalistikk. Han er forfatteren bak boken Broen til framtiden – og selvsagt klimaaktivist.

 

 

Cathrine Gyldensted er en pioneer av kontruktiv journalistikk og leder for Constructive Journalism ved Windesheim University of Applied Sciences I Nederland. Hun bruker sin bakgrunn fra positiv psykologi i sitt journalistvirke.

 

 

Jeroen Swolfs er utdannet fra Fotoacademie Amsterdam og startet så sin karriere som fotojournalist med hovedfokus på politikk og samfunn. Bildeserien hans

Streets of the World har fått omfattende internasjonal oppmerksomhet.

 

Femke van Velzen er filmskaper fra Nederland og lager dokumentarer for å formidle menneskerettighetsbrudd i utviklingsland og å gi et talerør til undertrykte grupper. Sammen med søsteren Ilse har hun laget og produsert en rekke dokumentarer, blant annet A Haunting History (2016), Justice for Sale (2011), Weapon of War (2009) og Fighting the Silence (2007).

 

 

Margreth Olin er norsk filmskaper og manusforfatter med en imponerende merittliste, bestående av blant annet Mannen fra Snåsa (2016), De andre (2012), Engelen (2009) og Ungdommens råskap (2004).

 

 

Hollie Fifer er australsk filmskaper som de siste fem årene laget dokumentaren The Opposition, om et lokalsamfunn i Paga Hill, Papua Ny-Guinea, som står i fare for å miste hjemmene sine til et utbyggingsprosjekt som ulovlig overtar eiendommene deres. Filmen er del av festivalens hovedprogram, les mer her.

 

Anne Kari Garberg, Political Advisor for Future in our hands.

Hvis du har du spørsmål om Filmmakers/Changemakers kan du sende en e-post til silje@hrhw.no eller ringe 95 27 87 21.
Seminaret arrangeres i samarbeid med:
                            

 

Twitter

Instagram