De nominerte til HUMAN Rights Human Wrongs Film Award 2018 er klare!

post cover

De nominerte til HUMAN Rights Human Wrongs Film Award 2018 er klare!

Ni dokumentarfilmer er nominert til HUMAN Rights Human Wrongs Film Award 2018 for beste internasjonale menneskerettighetsdokumentar.

For første gang skal HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival dele ut en internasjonal pris og 30.000 kr gitt av Amnesty International Norge og Den Norske Helsingforskomité. Disse to organisasjonene har vært nære samarbeidspartnere av festivalen siden starten, og de ønsker med denne prisen å løfte frem filmskaperes innsats for å gjøre en menneskerettighetssak kjent for et større publikum.

Festivalens programkomité har besøkt store internasjonale filmfestivaler for å finne filmer til konkurranseprogrammet.

– Vi har plukket ut ni dokumentarfilmer som utmerker seg ved å belyse aktuell og viktig menneskerettighetstematikk. Filmene som er nominert til HUMAN Rights Human Wrongs Film Award klarer å kommuniserer til et bredere publikum, forteller historiene til bemerkelsesverdige og modige menneskerettighetsaktivister og har kraft til å påvirke og skape holdningsendring hos seeren, forteller programansvarlig Silje Viki.

I utvelgelsen av filmer, har programkomitéen også tatt hensyn til geografisk spredning og tematisk variasjon for å skape et interessant og helhetlig filmprogram for festivalpublikummet.

 

DE NOMINERTE FILMENE ER:

PIRIPKURA
av Renata Terra, Bruno Jorge, Mariana Oliva

Jair Candor, en embetsmann ved det brasilianske direktoratet for beskyttelse av urbefolkning FUNAI, leter etter de siste to medlemmene av Piripkura-folket som man har kjennskap til og som lever i Mato Grosso-regionen i landet. Kun hvis eksistensen av disse to mennene kan bevises, kan dette området fortsette å være fredet. Jair går derfor ut i jungelen for å finne dem.

 

THE DEMINER
av Hogir Hirori, Shinwar Kamal

Med en liten tang og sine egne hender rydder Fakhir miner i Irak, og er en slags cowboy-helteskikkelse blant både lokalbefolkningen og det amerikanske og irakiske militæret. I intense scener med hjertet i halsen lurer en snikende følelse, for som minerydder er det vel bare et spørsmål om tid før det går galt?

 

SILAS
av Hawa Essuman, Anjali Nayar

Multinasjonale selskaper eier nå så mye som en fjerdedel av hele Liberias landområder, og har fordrevet store deler av befolkningen fra hjemmene sine. Drevet av spenningsscener følger vi rettssaken mot tidligere fredsprisvinner og president i Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, som anklages for grov korrupsjon. Midt i dette kjemper Silas Siakor for en rettferdig utvikling.

 

FREEDOM FOR THE WOLF
av Rupert Russell

På en reise gjennom fem land over tre år forsøker regissør Rupert Russell å forstå hvordan konsumentfrihet henger sammen med ideen om politisk frihet. Gjennom mektige bilder, tankevekkende intervjuer og animasjoner er filmen er et skrapt blikk på demokratiets krise i en verden som leter etter nye løsninger.

 

BURMA STORYBOOK
av Petr Lom, Corinne van Egeraat

Det sies at i Myanmar er alle poeter. Men selv ikke poesien slipper unna sensurens grep i det autoritære samfunnet. I Burma Storybook møter vi flere av landets ledende diktere som også bruker poesien sin som en form for terapi etter å ha sonet fengselsdommer for å praktisere kunsten sin. Filmen er et visuelt portrett av dagens Myanmar med både skjønnhet, alvor og humor.

 

WHEN GOD SLEEPS
av Till Schauder

Den iranske musikeren Shahin Najafi har blitt kalt ”rappens Salman Rushdie” etter at han fikk en fatwa mot seg i 2012. Shahin endrer hele tiden utseende sitt med sminke, hårfarge, diverse hatter, skjerf og skjeggvekst, for å gå ubemerket samtidig som han offentlig kjemper for ytringsfrihet. Hvilken plass har satiren i dagens samfunn?

A CAMBODIAN SPRING
av Chris Kelly

Over seks år følger vi tre personer som kjemper mot en utbygning som vil jevne nabolaget deres i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh med jorden. Regjeringen kaller det en “utvikling” for landet. Men det er personene som får være i fokus i A Cambodian Spring, når vi følger deres liv som aktivister, hvor konsekvensene viser seg å være store, både på politisk og personlig plan.

500 YEARS
av Pamela Yates

I 500 Years følger vi Guatemalas mayaer i kampen om hvordan selve historien skal fortelles. Filmen begynner med rettssaken mot den tidligere diktatoren General Ríos Montt, som blir anklaget for å stå bak folkemordet mot mayaene på 80-tallet. 500 Years leder oss gjennom Guatemalas konfliktfylte historie, men handler like mye om verdien av folkelig motstand mot et korrupt og urettferdig styre.

 

DEAD DONKEYS FEAR NO HYENAS
av Joakim Demmer

I Etiopia blir jord egnet for landbruk kalt «det grønne gullet». Som et av verdens mest fruktbare områder, strømmer utenlandske investorer til landet, takket være regjeringens uttalte planer om å skape næring og vekst. Parallelt med dette øke behovet for nødhjelp fra FN, med mange millioner etiopiere avhengige av matrasjoner. Når de lokale bøndene reagerer, er det med den dystre bemerkningen at ”døde esler ikke frykter noen hyener”, for de har allerede mistet livsgrunnlaget sitt.

Twitter

Instagram