Dette må du få med deg på mandag!

post cover

Dette må du få med deg på mandag!

 

 

The Return + DEBATT: Solgt for en pakke sigaretter

Kl 17.30 @ Litteraturhuset

”We cry 24 hours a day, how can we not?” It’s a reality of inconsolable sorrow and suffering that meets us in the Kurdish refugee camp in the Iraqi Kurdistan in The Return. In tents in the mud, 20.000 Kurds live here after having fled from IS. How do you begin to move on?

På det internasjonale slavemarkedet kan en Jesidi-kvinne koste så mye 200 000 norske kroner og så lite som en sigarettpakke. Kvinnene blir fanget i store grupper og gitt bort som sexslaver til IS-soldater eller solgt som slaver som en måte å finansiere krigen på. Hva gjør det med et menneske å bli holdt som slave? Og hvordan blir de tatt imot av familien og lokalsamfunnet når de kommer hjem?

Vi får besøk av regissøren av The Return og Norsk Folkehjelp, som er med til å arrangere debatten.

 

 

The Work

Kl 18.00 @ Cinemateket

In Folsom State Prison in California ”the work” is getting rid of your anger and bottled up emotions that’s working as a hinder in your life. The film follows three men who’ve chosen to participate in a four day group therapy session together with the other inmates in the prison. In shocking and intense scenes, which could be mistaken for exorcisms, we get close to the men, and they to each other.

 

 

State of Exception + DEBATT: Mesterskapets pris

Kl 18.00 @ Pokalen Pub

Hvor mye koster et stort sportsmesterskap? Regnskapet etter et OL eller fotball-VM gjøres ikke lenger bare i kroner og dollar, men i menneskeliv. I 2017 døde nær én nepalsk arbeider hver eneste dag under Qatars forberedelser til fotball-VM 2022. Brasil tvangsflyttet fattige og urfolk for å gjøre plass til OL. I Russland brukes nordkoreanske slaver til å bygge fotballstadion. 

Vi skal diskutere dette sammen med Tom Høgli, Magnus Sverdrup, John Peder Egenæs, Håvard Melnær, Einar Braathen og Stig Arild Pettersen. Debatten introduserer en visning av State of Exception.

 

 

Bending the Arc + DEBATE: Health Care for All, Really?

Kl 18.15 @ Cinemateket

The story of Partners in Health is the story about how everything could have been different. When then medical student Paul Farmer and activist Ophelia Dahl met in Haiti in 1983, the ambition to give basic medical care to everyone, which for a short while had seemed so promising, had disappeared in real policy demands of economical practical solutions. Will the international community and big pharma really do what it takes to give health care to all?

The Centre for Global Health at the University of Oslo invites you to join the debate with Professors Christoph Gradmann, Anne Kveim Lie and Anne Ma Dyrhol-Riise.

 

 

When God Sleeps + director’s talk

Kl 20.00 @ Cinemateket

The Iranian musician Shahin Najafi has been called the Salman Rushdie of rap after he got issued a fatwa against himself in 2012. Shahin is constantly changing his appearance using makeup, hair dye, various hats, scarfs and forms of facial hair to go unnoticed while simultaneously fighting publicly for freedom of speech.

 

 

Freedom for the Wolf + director’s talk

Kl 20.00 @ Klingenberg 4

On a journey through five countries over the course of three years, director Rupert Russell tries to understand how the personal freedom to shop is connected to the idea of political freedom. Through powerful images, animations and thought-provoking interviews the film is an insight into the crisis of democracy in a world that’s searching for new solutions.

 

Twitter

Instagram