HER ER HUMAN-VINNERNE!

post cover

HER ER HUMAN-VINNERNE!

  • By Guro Sollie Hansebakken 
  • Category: Nyheter 
  • Comments (0) 

For første gang i sin ti år lange historie har HUMAN-festivalen delt ut priser i to gjeve konkurranseprogram. Søndag 11. mars ble både norske og internasjonale dokumentarfilmskapere premiert for sitt arbeid.

Med tradisjonsrike vafler og kaffe inviterte HUMAN-festivalen Osloborgere og filmbransjen til prisutdeling på Cinematekets debattscene. I anledning sitt 10-årsjubileum ble to splitter nye konkurranseprogram presentert, HUMAN-prisen og HUMAN Rights Human Wrongs-prisen.

Vinneren av HUMAN-prisen

Human-prisen tildeles beste norske dokumentarfilm, av en jury bestående av Truls Foss, Mode Steinkjer og Kari Anne Moe.Vinneren mottar 50.000 NOK av Bergesenstiftelsen og Stiftelsen Ship-Ring. Den kvalifiserer også til en Amandanominasjon.

HUMAN-prisen gikk til GOLDEN DAWN GIRLS (Hatets vugge) – regi Håvard Bustnes, produsent Christian Falch, UpNorth Film.

Her er juryens begrunnelse:

Den første HUMAN-prisen gis til en film som går rett til hjertet av en av vår tids mørkeste og mest akutte utfordringer hva gjelder en felles oppfatning av hva som er sannhet og hva som ligger i begrepet menneskeverd. Det er et karakterdrevet drama som ved første omgang gir absurde assosiasjoner, men gjennom de bevisst menneskefiendtlige og populistiske valgene som tas i dette miljøet, ser vi et krystallklart og sant skremmebilde av et land og samtidig en verden i dramatisk endring. Filmskaperen har gjennom unik tilgang til et egenartet og lukket univers maktet å gi sitt publikum ny innsikt i brennaktuelle temaer.

Med personlig tilstedeværelse, konfrontasjon og fare for egen sikkerhet, makter regissøren å skrive et eget kapittel om forståelsen for hvordan nynazisme og høyreekstreme strømninger igjen åpent viser sitt ansikt i Europa. Dette er dokumentarfilm på sitt beste, hvor regissørens virkemidler og visjon aldri viker i forsøket på å bli kjent med menneskene som akkurat nå utgjør en av de største truslene menneskeheten står overfor.

Regissør Håvard Bustnes var til stede og mottok HUMAN-prisen for beste norske dokumentarfilm. I sin takketale uttrykte han stor takknemlighet for tildelingen, samtidig avslører han at det var en ekstremt krevende film å lage. På et tidspunkt var han usikker på om han skulle fullføre produksjonen, da han lenge var redd for å bli et talerør for nynazismen i Hellas.

Det er en stor ære i seg selv å være nominert til HUMAN-prisen – det er mye god film fra Norge for tiden og bransjen har vært i en voldsom utvikling,” sier Håvard Bustnes. Han takker kollegaer i den norske filmbransjen og setter pris på at man stadig støtter opp under hverandre og oppfordrer en hver til å strekke seg mot noe stort. “Dette er en viktig pris – det er få dokumentar-filmpriser, og HUMAN er en av filmfestivalene som er med på å gi filmskapere en kraft som gjør at vi kan lage viktige filmer.”

Juryen delte i tillegg ut hederlig omtale til LETTERS – regi Marte Vold og Jéro Yun, produsent Elisa Fernanda Pirir og Maria Ekerhovd, Mer Film.

Her er juryens begrunnelse:

Juryen vil gi hederlig omtale til en film som utmerker seg med originalitet og personlig mot. To regissørers unike dialog åpner uante rom for overraskende personportretter, samtidig som helheten utvider forståelsen for hva dokumentarfilm kan være. Filmskaperne Marte Vold og Jéro Yun har hver for seg og sammen fanget øyeblikk som fascinerer og rører i all sin hverdagslighet.

Vinneren av HUMAN Rights Human Wrongs-prisen

Til tross for festivalens navneendring i anledning ti-årsjubileet er menneskerettighetsspørsmål fortsatt grunnleggende, under konkurranseprogrammet HUMAN Rights Human Wrongs. Prisen tildeles beste internasjonale menneskerettighetsfilm av en jury bestående av Zaradasht Ahmed, Ilia Utmelidze, Femke Van Velzen. Vinneren mottar 30.000 NOK fra Amnesty International Norge og Den norske Helsingforskomité.

HUMAN Rights Human Wrongs-prisen gikk til THE DEMINER – regi Hogir Hirori og Shinwar Kamal, produsent Antonio Russo Merenda og Hogir Hirori, Lolav Media.

Her er juryens begrunnelse på engelsk:

We have seen a very strong and emerging selection of human rights documentaries this year. They have captivated us with a wide range of stories from people fighting against land grabbing, deforestation, impunity for a genocide, and freedom of speech. All films have one thing in common; people putting their lives at stake for others. Some touched us deeply and some made us reflect upon issues that we do not see often in mainstream media.

Most of the films deserve an award for the best film, but unfortunately, we only have one award and a honourable mention to give.

It was not easy to unanimously decide on a winner. In the end, we decided to select a film that struck us all by the power of its protagonist and his efforts to provide a very basic human need – a safe house to return to after a brutal war. This year’s winner is The Deminer, directed by Hogir Hirori and Shinwar Kamal.

Juryen delte i tillegg ut hederlig omtale til DEAD DONKEYS FEAR NO HYENAS – regi Joakim Demmer, produsent Margarete Jangård.

Her er juryens begrunnelse:

A film that deserves special mention this year is a documentary drawing special attention to a very dark topic in a country where the authorities sell more and more land to large multinational corporations, while leaving the local population behind with nothing. Our honourable mention goes to Dead Donkeys Fear No Hyenas, directed by Joakim Demmer.

Twitter

Instagram