Få med deg dette på festivalens siste dag

post cover

Få med deg dette på festivalens siste dag

 

 

AVSLUTNINGSFEST: Tusvik&Tønne snakker skittent

Kl. 19.30 @Klubben, Røverstaden

I India tvinges for eksempel mer enn 300 millioner jenter og kvinner til å gjøre sitt fornødne etter mørket har falt på. Hvert 22. minutt blir en indisk kvinne voldtatt, og mange av disse voldtektene skjer nettopp når kvinnene leter etter et sted å gå på do. 

Flere millioner jenter over hele verden velger også hvert år å slutte på skolen på grunn av dorelaterte problemer. Jenters mulighet for selvrealisering og utdannelse går simpelthen rett i dass i mangel på nettopp dette: En dass.

Tynget av tabu, er denne problematikken ukjent for de fleste. Men hvem er bedre til å bryte ned tabuer enn Tusvik&Tønne? Derfor skal de snakke skittent.

Etter showet blir det avslutningsfest på Klubben i Røverstaden! Du kan også komme etter showet er ferdig (ca kl 20.30) og da er det GRATIS inngang.

 

DEBATT: Ekstremister på film: Propaganda eller opplysning?

Kl 17.00 @ Litteraturhuset

Det snakkes mye om ekstremisme – også i dokumentarfilmer. På både kino og TV tar norske filmskapere oss med inn i miljøer med ekstreme holdninger og ideologier. Blir filmene talerør for ekstreme holdninger eller bidrar de til forståelse og opplysning?

Et panel av regissører og et panel av produsenter diskuterer sine erfaringer og overveielser. Med oss har vi regissørene: Adel Khan Farooq (Den norske islamisten), Henrik Evertsson (Rasekrigerne). Pål Salahdin Refsdal (Dugma – The Button) og produsentene: Christian Falch (Golden Dawn Girls (Hatets vugge)). Jonathan Borge Lie (Den norske islamisten). Eirin Gjørv (Exit).

 

 

The Work

Kl. 17.30 @ Cinemateket

In Folsom State Prison in California ”the work” is getting rid of your anger and bottled up emotions that’s working as a hinder in your life. The film follows three men who’ve chosen to participate in a four day group therapy session together with the other inmates in the prison. In shocking and intense scenes, which could be mistaken for exorcisms, we get close to the men, and they to each other.

 

 

A Woman Captured

Kl 18.00 @ Cinemateket 

At 53 years old, Marish’s face has the deep lines of an 80 year old. She works as a maid for a Hungarian woman, but is not payed and not allowed to move around freely. Marish is one of a growing number of people living in modern slavery. As the friendship with director Bernadett Tuza-Ritter develops, Marish self-esteem grows. But can she gather up the courage to run away?

 

 

A Cambodian Spring

Kl 19.30 @ Cinemateket

Over a period of six years we follow three people fighting against a development project that will tear down their neighbourhood in Cambodia’s capital city. Do these development projects really denote a new spring for the country? Nevertheless, the people remain the focus in A Cambodian Spring, as we closely follow their lives as activists, where the consequences turn out to be great, both on a political and a personal level.

 

 

Untitled

Kl 20.00 @ Cinemateket

Untitled opens by stating that it is a documentary about nothing. But this is not entirely fair, because director Micheal Glawogger takers us on a magical journey around the world. And in in the beautiful, quiescent images there’s a curiosity that makes the ordinary surreal and the strange familiar.

 

Twitter

Instagram