I lomma på Kina?

I lomma på Kina?

March 10, 2018
2:00 pm - 3:00 pm

DEBATTSCENEN, CINEMATEKET

I lomma på Kina?

SAMTALE før visningen av The Last Dalai Lama?
+ fotoutstilling

Gratis adgang.

I takt med Kinas økonomiske fremgang øker landets ambisjoner om innflytelse på verdensbasis. Totalitære og udemokratiske prinsipper eksporteres og internasjonale institusjoner som Haag-domstolen og FN ignoreres. Mange land demper sin kritikk av Kinas menneskerettighetsbrudd i bytte mot økonomisk samarbeid.

Med pisk og gulrot har Kinas lange arm også nådd Skandinavia. Endelig kan norske statsledere reise til Beijing, med ivrige næringslivsledere på slep, velkomne til bords etter seks år i «fryseboksen». Er det i det hele tatt mulig å føre likeverdig dialog med en totalitær stormakt som Kina, eller er tiden inne for vestlige demokratier til å samle seg om en felles politikk?

Panel: Stein Ringen, professor ved Oxford University og forfatter av boken «The Perfect Dictatorship: China in the 21st Century, Torbjørn Færøvik, historiker, journalist og kronikør og Jørgen Lohne, journalist og tidligere utenrikskorrespondent i Beijing.

 

FOTOUTSTILLING

Med personlig invitasjon fra HH Dalai Lama fikk fotografen Christian Houge (f. 1972)  en unik tilgang til eksiltibetaneres dagligliv, gjennom klosterliv, ritualer, utdanning og festivaler. Den norske Tibetkomite viser i samarbeid med den kritikerroste fotografen en miniutstilling i Cinemateket gjennom hele festivalen 7.-13. mars 2018.

Christian Houge (født 1972) har jobbet med fotografi og blandet media i 20 år. Har hatt en rekke kritikerroste utstillinger i inn- og utland, som ved Scout Gallery i London, Paris Photo, Johnson Museum og Hosfelt Gallery i New York og San Francisco. Arbeidene hans har blitt auksjonert bort ved Sotheby’s i London, fått flere internasjonale priser og er nominert to ganger til den prestisjetunge fotoprisen Prix Pictet (for bilder med søkelys på bærekraft og miljø). I 2015 ble hans museumsutstilling rundt miljø,Paradise Lost’, sett av over 100 000 mennesker i tre forskjellihe byer. Siden Houge begynte å leve av hans lidenskap i fotografi har han jobbet med flere selvfinansierte prosjekter og utstillinger for veldedighet i menneskerettigheter. Houges tid med Dalai Lama og Aung San Suu Kyi har satt sterke inntrykk og hans formidling av de viktige temaene er vi takknemmelig for å dele med han.