The Return + Debatt

The Return + Debatt

March 12, 2018
5:30 pm - 7:30 pm

LITTERATURHUSET

The Return + Debatt

2016, Sweden, 54 min
Director: Zahavi Sanjavi
Producer: Zahavi Sanjavi

”Vi gråter 24 timer i døgnet, hvordan kan vi la være?” Det er en virkelighet av utrøstelig sorg og smertelig elendighet som møter oss den kurdiske flyktningleiren i det Irakiske Kurdistan. Her lever 20.000 kurdere i telt i gjørma etter å ha blitt drevet på flukt fra IS. Resten har blitt henrettet.

Sykepleieren Shilan, en kurdisk kvinne som er frivillig for et svensk sykehus som opererer i området, har tatt på seg oppgaven å være håpets stemme i den brutale virkeligheten i leiren. Men hvor skal man starte? Hvordan kommer man seg videre etter å ha mistet alt og sett sine nærmeste bli drept?

Debatt etter filmen:

Solgt for en pakke sigaretter

På det internasjonale slavemarkedet kan en Jesidi-kvinne koste så mye 200 000 norske kroner og så lite som en sigarettpakke. Kvinnene blir fanget i store grupper og gitt bort som sexslaver til IS-soldater eller solgt som slaver som en måte å finansiere krigen på. Det ikke uvanlig at én kvinne blir byttet eller solgt mellom ti og tjue ganger. Familier setter seg i dyp gjeld for å kjøpe tilbake døtrene sine. Noen få klarer å rømme.

Hva gjør det med et menneske å bli holdt som slave? Og hvordan blir de tatt imot av familien og lokalsamfunnet når de kommer hjem?

Panel:
Zahavi Sanjavi, regissør av The Return
Eivor Lægreid, psykolog, har jobbet i Irak med kvinner som har overlevd fangenskap i IS.
Trude Falch, seniorrådgiver i Norsk folkehjelp.
Moderator: Anne Håskoll-Haugen, informasjonsrådgiver i Norsk folkehjelp.lp.