The Venerable W. + Samtale

The Venerable W. + Samtale

March 9, 2018
8:00 pm - 10:30 pm

KLINGENBERG 2

The Venerable W. + Samtale

2017, France/Switzerland, 110 min
Director: Barbet Schroeder
Producer: Margaret Menegoz & Lionel Baier

Den buddhistiske munken Wirathu er den religiøse lederen av den anti-muslimske bevegelsen i Myanmar. The Venerable W. er et portrett, ikke så mye av ham, men av en nasjonalisme som har vokst seg sterk over tiår og nå har tilsluttet seg en global anti-muslimsk holdning.

Rohingya-flyktningene fra Myanmar har vært i medias søkelys den siste tiden, men spenningene mellom den muslimske og buddhistiske befolkningen har bygget seg opp over tiår.  The Venerable W viser et komplekst bilde av hvordan nasjonalismen konstruerer en fiende ved hjelp av religiøse autoriteter og frykten for å bli utslettet som folkegruppe, selv i en sterk majoritetsposisjon.

Hovedpersonen, den buddhistiske munken Wirathu, støtter Donald Trump og bruker aktivt sosiale medier for å spre falske historier om påståtte overgrep mot buddhister begått av muslimer. Filmen gir både et dybdepløyende innblikk i den historiske utviklingen av situasjonen i Myanmar og trekker tankevekkende linjer til narrativer om Islam og muslimer i Europa og USA.

Samtale umiddelbart etter filmen:

Buddhismens voldelige ansikt

Buddhismen blir gjerne ansett som en fredelig religion, med sitt sterke fokus på sameksistens og ikke-vold. Likevel fremmer munker og buddhistiske nasjonalister hatpropaganda og vold mot muslimer. I Myanmar er én million muslimske rohingyaer på flukt fra militæret og buddhistiske sivile, som lynsjer, dreper, voldtar og brenner ned landsbyene deres. Hvordan kan disse handlingene rettferdiggjøres i buddhismens navn? Hvordan sprer ideologien seg så raskt, og hvorfor gjør ikke Myanmars myndigheter noe for å stoppe det? Hvordan er situasjonen for burmesiske muslimer som ikke tilhører rohingya-minoriteten?

Panel:

Iselin Frydenlund, førsteamanuensis ved Det teologiske menighetsfakultet.
Audun Aagre, leder for Den norske Burmakomité.
Moderator: Stig Arild Pettersen, forfatter, programleder i utenrikspodkasten Du verden! og redaktør i Store norske leksikon.